Tallkram

010

 

Idag var jag ute på promenad med Damjournalen Viveka Eriksson. Som gammal trädkramare tog hon tillfället i akt.

Jag har alltid tyckt att Tallen är speciell. Kan inte förklara varför. Men det här har jag lärt mig om tallen.

De kan bli mycket gamla. Man har funnit en tall i Sverige 2004 som var 757 år gammal.Tallar kan nå en höjd av drygt 40 meter och få en stamomkrets på över fyra meter.

Nya årsskott, tallstrunt, kan ätas från maj till juni. Av barren och den gröna innerbarken kan man göra en c-vitaminrik dekokt. Mjuka rötter från unga tallar, som är mindre än 50 centimeter höga, kan ätas efter kokning. Tall betraktas som en av de 14 viktigaste vilda växterna i en överlevnadssituation.

Förr användes även innerbarken till barkbröd.

Kådan är antiseptisk, antibakteriell och är även effektiv mot vissa svampinfektioner. Torkad tallkåda mals till pulver och blandas med alkohol. De aktiva ämnena i kådan löses i alkoholen och lösningen kan silas efter ett par veckor.

Tallstrunt användes också som naturläkemedel: Skotten stormkokades och ångorna andades in. Det var mycket verksamt mot slemhosta och luftrörskatarr.

Inte undra på att trädet har en kraftfull energi som man faktiskt kan känna om man kommer riktigt nära. Det är ju det Damjournalen gör.

 

 

 

2 reaktioner till “Tallkram”

  1. Det var bra att Viveka passade på att krama just det trädet, för det finns förmodligen inte längre. Det var utdömt att sågas ner, vilket du ser på fotot. Sorgligt att alla våra vackra gamla träd dör…

    1. Ja Bitte!
      Det var ju tur.
      Håller med dig att det är tråkigt att våra gamla träd dör. Får hoppas att det ändå är en naturlig process för vissa träd.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *