Midsommar

020

Jag plockade sju sorters blommor på midsommarafton hos mina fina vänner på landet. Det är första gången jag gör just det, och tänker på ritualer och traditioner.

Våra högtider firar vi idag av helt andra anledningar än vi gjorde tidigare. Hur många högtider firar du utan att veta varför du gör det? Förutom att det är en anledning att samlas och ha trevligt förstås.

Midsommardagen firades ursprungligen alltid den 24:e (6 månader innan julafton) till Johannes Döparens ära. Att midsommarafton alltid firas en fredag bestämdes 1953 för att passa in i arbetsveckan. Nu är helgen rörlig mellan den 20-26 juni.

Midsommar har kopplats till magi och övernaturliga väsen. Växter tillskrevs magiska krafter och övernaturliga väsen sa man var speciellt aktiva. Den här natten passade man t.ex på att samla läkande växter. Om man rullade sig naken i midsommardaggen skulle man hålla sig frisk. Varför har jag inte visst om det här tidigare 😀

Tron har hjälpt många människor genom historien. Alice Bah svarade en gång på en fråga som handlade om religiositet ”jag vet inte, alltså tror jag”. Det är ett av mina favoritsvar oavsett om vi pratar om religion eller något annat :-)

I gammal folkmedicin trodde man på medicinmannens/kvinnans läkande örter så som man tror på läkarens ordination av mediciner idag. Vad är den stora skillnaden?

Midsommarhelgen handlar också om naturen och vad den kan ge oss. Vi är beroende av den även om vi i ett modernt samhälle ibland glömmer bort det. Från och med nu, vill jag på ett djupt och medvetet sätt verkligen hedra moder jord och naturen för de gåvor hon ger oss. Utan hennes gåvor finns vi inte.

Om det inte hjälper att rulla sig naken i midsommardaggen så skadar det säkert inte 😉

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *