Kroppsterapi

Kroppsterapi är ett samlingsnamn på olika terapier för kroppen. Det går inte att särskilja kropp och själ, då det ena påverkas av det andra. Jag har arbetat som kroppsterapeut i 20 år och började utbilda mig till massageterapeut i Svensk klassisk massage. Sedan blev det Kinesisk Tui-Na massage, koppningsmassage, Chi Nei Tsang och OFT, Original Feeling Touch. Du kan läsa om de olika terapierna längre ned. Att arbeta på kroppen med händerna är ett hantverk. Den erfarenhet och de kunskaper jag får om kroppen genom beröring går inte att få på annat sätt.

Svensk klassisk massage: En massageterapeut har mer kunskap än massören i sjukdomslära, skadelära, fysiologi, muskelfunktionsdiagnostik och behärskar förutom massage och muskeltöjningar ytterligare en eller flera massageterapeutiska metoder. En massageterapeut kan, förutom det en massör kan, jobba direkt med behandling av specifika skador och besvär i rörelseapparaten. En massageterapeut arbetar, liksom en massör, enbart med kroppens mjukdelsvävnader (hud, bindväv och muskler).

Tui-Na massage: Kinesisk akupressur och massage. Med olika grepp stimuleras muskler och akupunktursystemet på kroppen. Behandlingen utförs utanpå kläderna utan olja eller kräm. Det är en behaglig och vitaliserande behandling med djupgående effekter.

Koppningsmassage:  År 1952 fanns det i Sverige fyra verksamma kopperskor. Det var vad som fanns kvar efter antibiotikans triumfartade intåg inom sjuk- och hälsovården. Men nu håller kopporna på att återfå den roll som byggts upp under 5000 år, om än i en delvis annorlunda funktion. Jag har utbildat mig hos Irena Litwicka som utvecklat koppningsmassagen till vad den är idag. I väst använder vi mest gummi eller silikonkoppor. Konceptet går ut på att jobba med undertryck = vakuum. På det sättet har man den unika möjligheten att utan att förstöra kapillärväggar extrahera blod ut i bindväven som då signalerar till kroppen att det finns något främmande i systemet. Immunförsvaret startar därefter en rensningsprocess (s.k. lymfdränage) och produktion av egen medicin (olika hormoner) för att balansera systemet (homeostasen). Behandlingen är mindre smärtsam på ömma punkter än när man använder övertryck med vanlig massage. Det är en allmänt utrensande behandling som stimulerar cirkulationen snabbt.

Chi Nei Tsang: Chi Nei Tsang (CNT)  är en mjuk, välgörande massage av de inre organen, med djupa rötter inom den klassiska kinesiska och taoistiska medicinen. Metoden är holistisk och verkar samtidigt på de fysiska, mentala, känslomässiga och andliga planen. CNT tillför kroppen energi och lossar samtidigt på spänningar och blockeringar som har varit låsta i de inre organen. Eftersom metoden behandlar ursprungen till problemen blir resultaten ofta bestående och hälsan varaktig. Chi Nei Tsang hjälper dig att bli bekväm i din kropp och att tolka magens signaler. Du blir avspänd och dina inre organ vitaliseras.

Lämpliga besvär att behandla är till exempel spänningar, värk, magbesvär, utmattningstillstånd, kronisk smärta och trauman. Många av dessa symtom beror på långvarig stress eller obehandlad smärta och att vi inte lyssnat på kroppens signaler. CNT hämtar hem dig i kroppen och hjälper kroppen att minnas hur det är att slappna av. Avslappningen hjälper hjärnfrekvensen att sjunka. Genom att bli medveten i nuet återhämtar kroppen sig fysiskt och mentalt. Den kärleksfulla beröringen hjälper kroppen att läka och växa i tillit och förtroende. CNT har också visat sig vara verksamt vid olika typer av beroendeproblematik. CNT kan vara ett bra komplement till samtalsterapi under olika stadier av den personliga utvecklingen och kan också användas vid konflikthantering till exempel på arbetsplatser.

Historia: Chi Nei Tsang är en urgammal metod för läkning genom beröring som kommer från munkklostren i bergen i det Taoistiska Kina. Den använder alla principer av Kung Fu och Tai Chi Chuan som är kända som Qi Gong och därför är CNT en tillämpad form av Qi Gong. CNT användes av munkarna för att avgifta, förfina och stärka sina kroppar, så att de skulle kunna behålla den höga energi som krävdes för att klara av de högsta nivåerna av andliga övningar.

OFT: Original Feeling Touch. Är en metod som Andrew Fretwell utvecklat genom Chi Nei Tsang. Jag har valt att kalla det Body coaching. Intuitiv massage är att följa kroppen och ge den support där den behöver det. Kroppen vet hur den ska slappna av. Om den får förutsättningarna att göra det. Jag hjälper din kropp att hitta till ett avslappnat läge.

“When we are listening, not just with our ears, but with all of our senses, then that touch is unconditional. Listening means, no intentions, no judgments, only listening to what is present right now, and what is present is Life.” Andrew Fretwell, founder of OFT