Hur använder vi Jordens resurser?

Jordens resurser

Vi lever i en tid då vi tar av jordens resurser på ett sätt som är oroande för framtiden. Jag ska försöka ge enkla tips på mat/födoämnen som är hälsosamma för dig och din kropp. Vegetariskt är bra för miljön så det blir det en hel del av. Ensam kan jag inte förändra världen men tillsammans kan vi garanterat göra det.

Jag kanske inte leverera recept som är 100% ”rätt” ur ekologisk synpunkt. Om vi förändrar lite i taget och gör det enkelt. Är jag säker på att vi flyttar oss framåt mot att förbättra världen för kommande generationer – barnen.

Odlingsbar mark

Att slänga mat är dåligt! Först all energi för att producera den. Sedan allt arbete för att tjäna pengar för att köpa, bära hem den o.s.v. För att sedan kasta. NEJ! Det vill jag i alla fall ändra på.

Jag känner mig riktigt nöjd när jag kan ta vad jag har i kylen och lagar en maträtt av det. Det handlar om att vara kreativ och experimentera.

Här får du ett enkelt recept på en kålrotslåda med sötpotatis:

Du kan lägga vad du vill i lådan. Prova dig fram, upptäck nya smaker och konsistenser. Använd grönsaker som du tycker ser lite ledsna ut istället för att kasta dem.

Till 4 pers.

2 små kålrötter, 1 palsternacka, 1 sötpotatis, 1 gul lök

2 tomater (Dom såg lite vissna ut och åkte ner i formen)

Riven ost (Slutet på osten som är sådär förarglig att skära i)

Grädde, laktosfri eller soya

Rapsolja

Salt, peppar + valfri krydda

Byt ut till ekologiska produkter när du kan. Säg till i affären där du handlar att ta hem ekologiskt för att du vill ha det. Då hjälps vi åt att tala om för producenterna att det är det vi vill ha – Giftfri mat!

Skala och skiva lök, kålrötter, palsternacka och sötpotatis. Varva i en smord ugnsform med salt och (jag tog) vitlökspeppar. Skiva tomaterna och lägg de överst. Häll över grädden och strö över den rivna osten.

Sätt in i 225 grader varm ugn i 50 minuter eller tills grönsakerna är mjuka. Du kan äta den som den är eller med valfri proteinkälla.

Kålrotslåda

”Inom kinesisk läkekonst sägs sötpotatisen vitalisera blodet och stoppa blödning. Kålroten däremot är bra för bakteriefloran i tarmarna.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *