Gambiafloden del 1

aF 413

Idag är en ledig dag och vi ska åka en tur på Gambiafloden. Det är en stor flod som är 1 130 km lång och rinner från Fouta Djallon-platån i norra Guinea till Atlanten vid Banjul. Ungefär halva floden är segelbar. På båten har vi underhållning utav några lokala musiker.

aF 422

Det är ett rikt fiskliv av bl.a räkor, ladyfish, catfish, barracuda, butterfish mfl  i Gambiafloden. Vid ebb åker kvinnorna ut i sina båtar och plockar ostron som sitter på mangroveträdens stammar. En av våra följeslagare i båten berättar: Om en man har en fru så kokas ostronen. Om han har flera fruar så äter han dem råa. Här anar vi ostronets potenshöjande effekt.

Vi besöker ön James Island (som nu är ett världsarv) 30 km från flodmynningen. Ön intogs 1661 av engelsmännen som använde den först till handel med guld och elfenben och senare slavar. Här satt Kunta Kinte fånge, ättling till Alex Haley som skrev boken ”Rötter”. Den gick som tv-serie på 70-talet. Kunta Kinte togs tillfånga 1767 och såldes som slav i Amerika där han dog 1820. Minnet av denne afrikan lever vidare i hemlandet Gambia. Där man fortfarande pratar om honom som en stor, stark, stolt och frihetskämpande människa. Jag vill ägna ett eget inlägg åt funderingar om slaveri och frihet.

aF 431

Vår båtresa ska visa sig innehålla mer spänning än vad vi från början önskade oss……..

 

 

1 reaktion till “Gambiafloden del 1”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *