Afrika: Vad ska jag äta?

Matmammorna
Matmammorna

Det var kvinnorna i byn som såg till att vi fick mat i våra magar. Deras sätt att bereda maten på är fascinerande. Tekniken när det stöter träpåken ner i kärlet för att mala majskornen, kärnorna eller vad det nu är för något de maler. Rytmen och de växlingar de gör med armarna för att inte belasta bara den ena. De skrattas en del under arbetet vilket säkert gör det hela mycket roligare. Alla i byn är viktiga kuggar i hjulet. Det blir extra tydligt när alla är beroende av varandra för att överleva.

Maten som serveras består av ris och någon sorts gryta med grönsaker och kött. Eftersom kött anses som extra fint får vi såklart det. Kyckling och get är de djur som finns i byarna och fisk är det gott om i floden (den är ju en bit bort). Kryddningen av maten passar mina smaklökar. Det är lite sting i maten och det gillar jag. En anledning till att de använder starka kryddor är nog för att köttet inte håller sig så fräscht i det heta klimatet.

Hemma äter jag varje dag utan att fundera över denna självklarhet. Vårt gemensamma problem över världen är vad vi ska äta. Men där slutar allt gemensamt. Vi har så mycket att välja mellan att det blir ett problem att välja. I många andra delar av världen finns inget att välja mellan och ibland finns inget att välja alls. Nu skäms jag över mitt problem. Men skam leder inte till något konstruktivt det får mig bara att vilja gömma mig. Istället för att skämmas ska jag sluta med att se det som ett problem. Jag ska hädanefter välja vad jag ser som problem i mitt liv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *