Afrika: Bibliotek och datorrum

Biblioteket som Jali Experience hjälpt till att bygga
Biblioteket som Jali Experience hjälpt till att bygga

Innan mörkret intar byn tar vi en tur för att besöka biblioteket. En hylla med böcker finns och det är en början. Det är Jali Experience som hjälpt byn att bygga upp det. För att det ska bli mer behövs både donationer och ideellt arbete. Jag ska absolut hem och kolla vilka böcker på engelska jag inte behöver. Ska också ta reda på vilken typ av litteratur de tar emot.

Datorrummet
Datorrummet

En annan stolthet är dator rummet. Här finns gamla datorer som drivs av en generator. Något internet finns inte. Men det hade ju inte vi heller i början. Jag tycker att utvecklingen går väldigt fort fram. Vad ska då afrikanerna tycka? Att gå från att bruka jorden på ett för oss primitivt sätt till att utan mellansteg genast sätta in moderna maskiner. Vi har ju fått en viss tid att utvecklas på. Vi lär oss gå först innan vi kan springa. Det finns förstås undantag.

Kan inte hjälpa att jag tänker på en utvecklingstrappa. Det går liksom inte att flyga upp till översta trappsteget. Jag behöver ta ett steg i taget.

Jag funderar på svårigheten att ge bistånd och hjälp. För vems skull vill jag hjälpa? Är det mina egna resultat jag vill se, eller en annan människas framsteg? Vi är så målinriktade och lösningsorienterade, och hur påverkar det vårt tålamod? Det är när jag får göra fel som jag lär mig göra rätt.  Här är ett mer tillåtande klimat. Här får man göra fel för att sedan göra rätt. Det behöver inte gå så snabbt. Afrikanerna använder sin tid väldigt annorlunda mot vad vi gör. Kulturskillnaden är stor…….jag lär mig nya saker och får nya perspektiv. Börjar se världen med nya ögon…….

5 reaktioner till “Afrika: Bibliotek och datorrum”

 1. Hej Carina!
  Kloka ord från en klok och tänkande person. Hjälper mig
  i mitt pågående och kommande arbete med JE. Strålande läsning.
  Kram,
  Jörgen

 2. Visst, du har så kloka tankar om utvecklingen i byn Carina. Vi behöver fler aktiva medlemmar i Jali Experience, för givande diskussioner om hur ett fortsatt samarbete med Wanja Development Organisation skulle kunna se ut.

  1. Jali Experience gör ett fantastiskt arbete. Jag inser när jag läser mitt inlägg att det kan uppfattas som att jag var kritisk mot att placera datorer i Karantaba. Så var det inte. Jag for iväg i mina tankar generellt i Afrika och andra utvecklingsländer. Så kan det bli när man vill skriva korta inlägg och få med mycket :-) Nobody is perfect 😉

   1. Nej då, inte alls. Allt vi bistått med har varit önskemål från Wanja Development Organisation. Vi gör allt vi kan för att inte landsbygdens ungdomar ska komma på efterkälken när de ska vidare upp till gymnasiet eller högskola. Gymnasieförberedande kurser i engelska och matte samt internetkurser ser vi till att bistå med från Jali Experience.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *