Afrika: Det blir sällan som man tänkt sig

Vårt transportmedel under resan
Vårt transportmedel under resan

När jag stiger av planet på Banjuls flygplats den 29 oktober. Tar Gambia emot mig som en varm och fuktig famn. Hela bromssystemet slår till. Tempot som varit med från Sverige rinner bort tillsammans med svetten. Enorm hetta kräver viss kyla. Det är ingen idé att jaga upp sig ”Stay cool”. Människorna här har lärt sig vad de ska lägga energi på. Det gäller att hushålla med krafterna i värmen. Vi är så vana vid att saker fungerar i vårt samhälle, det ska gå snabbt. Det lösningsorienterade och fokuserade, med våra höga förväntningar präglar oss som människor.

I Afrika blir det sällan som man tänkt sig. Det mesta fungerar bara ibland därför är förväntningarna lågt ställda. Tillit och acceptans verkar däremot välutvecklat hos Afrikanerna. Medan vi är mer otåliga och kontrollerande.

Vi bor på ett motell där våra afrikanska vänner får komma in. De flesta hotell för västerlänningar tar inte emot svarthyade gäster. Jag har inga ord som beskriver vad jag tycker om det…….. Det här stället är mycket enkelt och ligger väldigt fint precis vid havet. Atlantens dån är emellanåt öronbedövande. Jag är glad om jag får ut några vattendroppar ur duschen. Elen fungerar bara emellanåt. Om vattnet och elen fungerar samtidigt firar vi genast det. Men det är lika bra att vänja sig….

Vi ska stanna här i två nätter för att proviantera och packa om. Sedan går färden till Karantaba i Mansa Konko distriktet, i Kiang West provinsen.

Taket får bära vår packning. Hoppas vi slipper punktering……….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *