Afrika 14

aF 390

Ett par hundra meter längs med stranden finns en liten marknadsplats. En av optikerna, John, har berättat att vi är här och gör synundersökningar. Behov och intresse finns av att få hjälp.

Det kostar en månadslön för ett par glasögon och arbetslösheten är stor ca. 70%. Människorna här förlitar sig på turismen och arbetar med skrädderi, träsnideri, smycketillverkning och annat hantverk. Tänk dig att du ska dra in hela årsinkomsten på ett par månader och dessutom vara ansvarig för en ganska stor familj.

Jag har aldrig saknat mat, kläder på kroppen och tak över huvudet eller för den delen människor som vill mig väl. Ändå finns en inbyggd rädsla för att bli av med dessa grundläggande behov. Jag undrar så hur dessa människor hanterar det. Är det så att de är så vana vid att inte ha något att de liksom bara försöker överleva dag för dag?

Är vi som har allt mer rädda att mista det vi har än de som inte har något?

Vi får hjälp med att bära iväg med alla glasögon till marknadsplatsen. Ännu en mycket varm och svettig dag på jobbet. Vi har fina svarta skjortor som visar att vi är från Vision For All. Men det är olidligt varmt och de flesta vet ju vem vi är utan skjortor också. Här kan man prata om djungeltrummornas effekt.

En skräddare 29 år gammal. Fick sina första glasögon idag. ”Nu kan jag se tydligt och få mer gjort. Tjäna mer pengar så mina barn kan gå i skolan. Ni hjälper inte bara till att ge oss bättre syn. Ni värmer våra hjärtan”.

aF 480

Jag blir så innerligt glad och tacksam när jag förstår kraften i att göra något gott för andra. Det finns väldigt många människor som har donerat sina gamla glasögon, pengar eller av sin tid till Vision For All. Alla de sakerna tillsammans gör att vi kan åka iväg och dela ut glasögon.  Betydelsen det får när en människa kan se bättre. Kan hjälpa en hel familj, ja en hel by till och med. När jag ser alla pusselbitarna och kan börja lägga det. Framträder en vacker bild där vi alla tillsammans gör saker för att vi så hjärtans gärna vill.

5 reaktioner till “Afrika 14”

 1. Underbar läsning. Härligt att få en verklig berättelse om hur viktigt det är med glasögon. Vilken skillnad det gör inte bara för honom utan hela familjen. Tack Carina för att du berätta detta. Jag känner att jag har fått valuta för mina glasögon som jag gav flera gånger om. <3 <3 <3

 2. Ja det är underbart att kunna förändra livet helt för en person, ja en hel familj, genom att ge synundersökning och glasögon till de som inte har ekonomiska möjligheter till detta i vanliga fall. Tack VFA för att ni gjorde livet så mycket lättare för så många människor. Barbro Rosberger, Jali Experience

  1. Tack Barbro och Jali Experience för ert engagemang och era kontakter. Utan er hade vi inte nått ut till så många så snabbt. Teamwork works! ❤

   1. Ringar på vattnet effekt, fick denna resa. Jörgen har engagerat några ”gubbar” att bli månadsgivare till Jali Experience, bland annat. Och ett par killar vill åka ner för att jobba volontärt med snickeri och konstruktion.
    Jörgen är på hugget, han blev drabbad av Gambia.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *