Afrika 11

 

aF 175

Alla dessa barn som berör mig så djupt. Deras omedelbara, spontana, nyfikna, lekfulla, oskuldsfulla och glada uppenbarelse. När de springer barfota i sanden och skriker ”Toubab” som betyder något i stil med ”vit man”, ”resande”. Jag har ingen aning vad det betyder för dem. Hoppas bara att vi som vita män och kvinnor lämnar ett positivt märke efter oss.

Det är ju här i Gambia som den vite mannen sent 1700-tal hämtade män och kvinnor, förde dem till USA och gjorde till sina slavar. Så ordet ”Toubab” har inte bara en fin klang. Det ekar av ett fruktansvärt minne om att hudfärg och religion hade stor betydelse. För om man skulle leva ett fritt liv eller föras bort som slav till ett främmande land.

Människorna här är så vänliga och gästfria. De hälsar och välkomnar oss att vara en del av dem. Med tanke på deras historia blir jag djupt berörd av att bli bemött med så mycket medmänsklig kärlek. Kan inte låta bli att skämmas över den främlingsfientlighet som råder i mitt eget land. Ett land som varit förskonat från krig, förtryck och annat elände. Min generation och de som kommer efter har nästan fått uppleva hur det är när stekta sparvar flyger rakt in i munnen på oss. Funderar på vad jag har saknat i mitt liv. Det är kanske just, tillhörighet, gemenskap och acceptans för den man är.

bild (11)

Minns att när jag var liten sade till min syster. ”Tänk om alla människor i hela världen hade varit vänner. Då hade vi kunnat knacka på hos någon i det här huset. Blivit insläppta och fått varm choklad av den snälla tanten”. Jag tyckte själv att min tanke var helt fenomenal och oerhört praktisk. Det var kallt och vi var på väg hem till min farmor den gången. Det var en bit kvar att gå. Men som det otåliga barn jag var, kom tanken som en blixt. Den varma chokladen hade kunnat komma tidigare om alla i hela världen varit vänner.

I Afrika dricker de säkert inte någon varm choklad. Men om de gjort det är jag säker på att de hade bjudit mig och min syster på en kopp…………

1 reaktion till “Afrika 11”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *